Unngå ekstreme lavkaloridietter

Ekstreme lavkaloridietter benyttes av overraskende mange mennesker som ønsker å gå ned i vekt. Overraskende fordi slike slankedietter rett og slett ikke gir noen langsiktig løsning på utfordringer med overvekt og fedme. 

Du kan ikke sulte deg slank

Nå finnes det alltid unntak og du kan for all del sulte deg ned i vekt, men det virker bare på kort sikt. På lengre sikt vil ekstreme lavkaloridietter som regel ha motsatt effekt og såkalt jojo-slanking blir dessverre resultatet for de aller fleste. Forklaringen på dette er forholdsvis enkel og de fleste anerkjente eksperter er enige om ekstreme lavkaloridietter ikke virker.

Redusert forbrenning er en mye brukt forklaring på hvorfor du ikke bør sulte deg slank og det som skjer er følgende. Når du spiser alt for lite over tid vil kroppen tilpasse seg dette ved å gå på sparebluss. Forbrenningen vil med andre ord gradvis reduseres og dermed ender du opp i en ond sirkel hvor du stadig må spise mindre, helt til dette ikke lenger er mulig. Da vil vekta plutselig øke raskt. En annen forklaring på hvorfor ekstreme lavkaloridietter ikke virker er at store deler av vekttapet kommer i form av vann og muskelmasse, noe som neppe kan kalles effektiv slanking.

Kroppen behøver energi

Et annet aspekt ved ekstreme lavkaloridietter er om de kan være skadelige for en kropp som behøver næringsstoffer og energi. Når det gjelder næringsstoffer kan dette løses ved å benytte kosttilskudd eller måltidserstatninger med tilsatte næringsstoffer, men når det gjelder energi finnes det bare et alternativ. Du må få i deg nok kalorier slik at kroppen og du selv kan fungere. Hvis ikke risikerer du en rekke bivirkninger som hodepine, svimmelhet og energimangel.

Ikke bare negativt

Det finnes lite positivt å si om ekstreme lavkaloridietter, men når det gjelder produktene som inngår i slike slankemetoder er det ikke alt som er negativt. Supper, bars, pulverkurer og lignende produkter kan nemlig virke dersom du brukes fornuftig. Du kan for eksempel velge å bytte ut et måltid pr dag med en slik måltidserstatning og dermed vil du ha kutte kalorier uten at det blir for ekstremt. Det å kutte ned på kaloriene er nemlig en av de beste slankemetodene som finnes, så lenge du ikke overdriver.

Denne artikkelen ble sist oppdatert 19. september 2018

Reklame